Het jeugdhonk..

we zijn er intussen al een paar jaar mee bezig; de realisatie van een legaal jeugdhonk in Nes. Doordat de gemeente in 2008 bekend maakte dat alle illegale jeugdonderkomens per 2010 zouden moeten verdwijnen, waaronder dus ook “Het Hijspaleis”, zou de gemeente geld beschikbaar stellen om in elk dorp, waar een ilegaal onderkomen was gevestigd, een legaal onderkomen te realiseren. De deadline van 2010 is niet gehaal, maar zoals in meerdere dorpen in Dongeradeel, wordt er nog hard gewerkt om alsnog de jeugdhonken te bouwen, in samenwerking met de gemeente.

De bedoeling voor Nes is om het nieuwe jeugdhonk in te passen in Dorpshuis “De Nespel”. Dit omdat het dorpshuis al een ontmoetingsplek is voor de dorpsbewoners. Maar omdat hiervoor een gedeelte verbouwd moet worden, is er besloten om het meteen wat ambitieuser aan te pakken; renovatie en vernieuwing van het bijna 40 jaar oude dorpshuis.

 

De laatste ontwikkelingen..

28 December ‘12 - Bijna..

In de afgelopen paar weken is er nog heel wat werk verzet. De vloer ligt erin, de toneel gordijnen hangen, de keuken is weer ingericht en afgelopen donderdag is een hele groep vrijwilligers in en rond de Nespel bezig geweest om alles schoon te maken en op te ruimen.
Buitenom is er gesnoeid, oude boomstronken verwijderd en een gedeelte van het pad weer wat toegankelijk gemaakt. De planning is om in het voorjaar de gehele bestrating rondom de Nespel te renoveren.

Al met al begint de hernieuwde Nespel weer te leven van binnen, zeker nu de inrichting bijna zo goed als klaar is. Op de planning staat nog het inrichten van beide bargedeeltes met andere barkrukken en tafels met stoelen (voor nu eerst even wat oud materiaal erin) en het neerzetten van de radio’s, het plaatsen van nieuwe gordijnen door het hele gebouw en het terug laten zetten van het biljart. Ook worden alle zaalstoelen nog voorzien van nieuwe stoelpootdoppen en krijgen ook de tafels nieuwe doppen, zodat deze de nieuwe vloer niet beschadigen.

En om nog even een indruk te geven over hoe de situatie momenteel is en hoe het was, nog even wat foto’s:

Voorzijde
voor de verbouwing:

nu:

 

De grote zaal
voor de verbouwing:


Nu:

 
De bar en kleine ruimte
voor de verbouwing:

Nu:


Boven:
voor de verbouwing:

Nu:


En nog wat foto’s van de nieuwe entrée en toiletten:
Jeugdhonk:

Nespel:

 

9 December ‘12 - het einde komt in zicht..

Zo rustig aan komt het einde dan toch in zicht. De vloeren zijn klaar om belegd te worden met een PVC toplaag, alle muren zijn geschilderd, bijna al het elektrisch is aangesloten, de systeemplafonds zijn geplaatst, het plafond in de grote zaal is opnieuw in de verf gezet, nieuwe verlichting in de zaal, de kachel draait alweer op volle toeren, de binnendeuren komen één dezer dagen binnen, de schuifwand wordt deze week geplaatst, de verlichting voor de beide soosgedeelten wordt intussen geïnstalleerd, de barren zijn zo goed als klaar, er is een rolluik geplaatst voor het bedieningsluik van de keuken naar de grote zaal, de toiletten zijn betegeld, evenals de vloeren van de entées, de keukenwand en bij de spoelbak in de schoonmaakruimte. Al met al weer heel wat werk verzet.

Ook zijn een aantal van de bouwcommissie bij de (oud)nessumers bij de deuren langs geweest met obligaties. Ondanks de huidige economie, zijn er intussen al meer dan honderd obligaties uitgegeven. Boven verwachting van ons allemaal en natuurlijk zijn wij hier zeer blij mee!

Zoals het er nu naar uit ziet, zal vlak na de jaarwisseling het gebouw weer in gebruik worden genomen. De officiële opening zal later dit jaar plaats vinden, zodat we nog even de tijd hebben om een beetje te wennen aan het gebouw en de tijd hebben om de puntjes op de i te zetten.

 
De grote zaal met de nieuwe verlichting en geverfd plafond


De biljartruimte


De keuken


De soos bar


Het jeugdhonk in wording


Het soosgedeelte


De kleedruimte, buitenmuurzijde


De kleedruimte, met doorgang naar het podium


De entrée van de soos, met aan de rechter zijde de toiletten

 

28 oktober ‘12 - Vorderingen

De vorderingen gaan gestaag. Overdag is er een clubje druk bezig en ‘savonds is er een 2e ploeg vrijwilligers bezig om de Nespel klaar te krijgen. Het schiet dan ook lekker op. Alle binnenwanden zijn intussen dicht en bekleed met glasvlies (en deels al in de kleur), de afwerkvloer is gestort. Alle kozijnen zijn vervangen, bijna al het elektrisch en verwarming ligt erin. De nieuwe meterkast is geplaatst, de houten vloeren zijn bedekt met vlakke platen. De buitenwandbekleding is rondom volledig dicht, de straatverlichting is omgezet, er is een mantelbuis naar het kaatshokje gelegd voor stroomvoorziening. Een groot gedeelte van de afzuiging is geplaatst, de bar voor het jeugdhonk staat op zijn definitieve plek, Er is een nieuwe bar gemaakt in het soosgedeelte en de keuken is geplaatst.
 
Al met al is er al heel wat gebeurt, dankzij de vrijwilligers. En in het bijzonder de dagploeg; Minze van der Wagen, Jan van Dijk, Durk de Jong, Harm Eelkema en Jan Visser. Zonder deze mensen was de Nespel nog lang zo ver nog niet

En voor degenen die nieuwsgierig zijn.. Kom gerust eens binnen kijken....

 

15 juni ‘12 - op schema

De vrijwilligers en bouwbedrijf Holwerda hebben de afgelopen weken niet stil gezeten. Daar waar Holwerda de buitenmuren heeft opgezet en de dakbeplating heeft gelegd, hebben de vrijwilligers de binnenwanden verwijderd, het balkon gesloopt en is er begonnen met het dichtplakken van het platte dak met dakleer. Ook is een gedeelte van de buitenwandbekleding al geplaatst en zijn de meeste kozijnen geplaatst of vervangen. Zoals het er nu voor staat, zal waarschijnlijk het casco nog voor de bouwvak klaar zijn voor installatie werk.

12 juni ‘12 - het begin is er.

De afgelopen weken is Holwerda bezig geweest om de nieuwe fundering klaar te maken. Hiervoor moest de oude fundering wel eerst wijken, wat nog best een lastige klus bleek te zijn. Deze was nogal robuust gemaakt, dus kostte wat meer tijd om te verwijderen. Uiteidnelijk is alles er toch uitgekomen en kon worden begonnen met de bekisting voor de nieuwe fundering. Ook moest in dit stadium de riolering aangelegd worden. Dit is door vrijwilligers uitgevoerd. Intussen ligt het beton op zijn plek en kan er begonnen worden met de opbouw van het casco.

 

20 mei ‘12 - Alles plat.

De afgelopen week is het grootste deel van “De Nespel” tegen de vlakte gegaan. Alleen het originele gebouw staat nog overeind. Met man en macht is er gesloopt om zo snel mogelijk alles ruim te maken voor de start van de nieuwbouw. Bouwbedrijf Holwerda zal vanaf deze week beginnen met het ruimen van de oude funderings en het voorbereiden voor de nieuwe fundering voor de uitbouw.

Voor de vrijwilligers is dit dus eerst even een rustige periode, die goed gebruikt kan worden voor het aankomende dorpsfeest.

 

7 mei ‘12 - Eindelijk los!

Het is even een tijdje stil geweest rond de verbouwing, maar we kunnen dan eindelijk los! In de afgelopen tijd is nogal wat papierwerk over de tafel gegaan, wat eerst rond moest. De vergunning is inmiddels verstrekt. Bouwbedrijf Holwerda zal als eerste los gaan en de nieuwbouw wind en waterdicht afleveren. maar voordat Holwerda los kan, moet er eerst gesloopt worden. Ook de voorbereiding hiervoor is al in gang gezet door o.a. het bestuur en de schoonmaak. Alles uit de opslagen, keuken, wc’s en voorraadkasten is intussen verwijderd en/of opgeslagen.

4 Mei is de asbestsaneringsploeg langs geweest om de oude ketelruimte te ontdoen van de asbestpanelen. En intussen staan er bouwhekken rond de Nespel en zijn er containers geplaatst.

Wat betreft de containers: Hier geen privé spullen in gooien, aangezien de containers nogal prijzig zijn. En voor de mensen die oud ijzer sparen; alle metalen worden direct afgevoerd en ligt dus niet in de container. De opbrengst hiervan gaat namelijk weer rechtstreeks de verbouwing in.

Maar om dit allemaal te kunnen doen, hebben we ook vrijwilligers nodig. We hebben een lijst met aangemelde vrijwilligers, maar deze is intussen al een tijdje oud. We hebben vrijwilligers nodig voor de sloop, en nadat de nieuwbouw wind en waterdicht is opgeleverd, voor het afwerken. Alle hulp is welkom, van timmerman tot schilder en van sloper tot mensen die tijdens het werk de broodjes willen regelen en smeren en koffie willen zetten voor de mensen die druk bezig zijn met de verbouwing.

Daarom willen we iedereen oproepen, die mee wil helpen met de verbouw van ons dorpshuis om aanstaande woensdag 9 mei om 19.30 in de Nespel te komen, zodat we iedereen kunnen uitleggen wat de bedoeling is en nog even inventariseren wie wat wil en kan doen.

 

19 februari ‘12 - Aanvraag verbouw update

Op de bouwaanvraag van de Nespel is na 8 weken door het college van B&W een besluit genomen. Dit besluit is dat de gedeeltelijke sloop en verbouw goedgekeurd is. Dit betekend, dat er nu voor een ieder die bezwaar aan wil tekeken tegen dit besluit, hier nu 6 weken de tijd voor heeft. Wij gaan ervanuit dat alle neuzen intussen dezelfde kant uit staan en er over 6 weken volledig groen licht is om te mogen gaan verbouwen! 

 

12 december ‘11 - Aanvraag verbouw de deur uit

De bouwaanvraag is eindelijk de deur uit! Het heeft al met al even geduurt, maar vorige week is de aanvraag naar “bouwbesluit” gegaan en zal hopelijk binnen een aantal weken de aanvraag in de krant staan.
De laatste tekening, zoals deze ingeleverd is, is hier te bekijken als PDF. (pop-up venster)

 

19 november 2011 - kleine update.

Het is alweer een tijdje geleden dat er door ons wat nieuws naar buiten is gebracht over de voortgang.

Er valt tot nu toe visueel nog niets te zien, maar achter de schermen draait alles nog steeds door. De berekeningen op het technisch en financieel vlak zijn zo goed als klaar. In oktober is het kadaster langs geweest om het perceel opnieuw in te meten en begin november heeft er een asbest inventarisatie plaats gevonden.

Ook zijn de subsidieverstrekkers op de hoogte gebracht van de situatie en hebben we van alle partijen goedkeuring gekregen over uitstel van toegezegde gelden.
momenteel worden bij de gemeente nog een aantal handelingen geregeld en kan hopelijk binnenkort de bouw aanvraag de deur uit.

 

6 juli 2011 - Nieuw ontwerptekening goedgekeurd.

Vorig jaar waren we bijna zover om een bouwaanvraag de deur uit te doen, nadat we een inloopavond hadden georganiseerd van het jeugdhonk en de Nespel. Een uitbouw met gezamelijke entree en een vlot aangezicht. Deze is helaas door de welstandscommissie uiteindelijk afgekeurd. We zijn hierop weer opnieuw aan het ontwerpen geslagen en met een aangepaste versie gekomen, welke intussen wel goedgekeurd is. Het nieuwe ontwerp is hier te bekijken als PDF. (pop-up venster)

Veranderingen die zijn doorgevoerd zijn: Het jeugdhonk komt aan de oostzijde en heeft een apparte ingang. De gevel zal, net als de bestaande zijgevel bekleed worden met stalen damwandprofiel. Rond de kozijnen komt een roodbruine Trespa afwerking om het geheel een beetje uit te laten komen.

Bouwbedrijf Holwerda gaat nu samen met Installatiebedrijf Faber nog een nacalculatie doen om te kijken of en hoeveel we binnen budget blijven. Even afwachten dus voordat we de volgende stap kunnen zetten..

©Design “Nespel” by R. Elzinga 2015

Leden Bouwcommissie

Anneke de Vries (Nespel)
René Elzinga (Nespel)
Tineke Fokkinga (Nespel)
Sytse Fokkinga (Nespel)
Trientsje de Groot (Hijspalijs)
Marco Veenstra (Gemeente Dongeradeel)

Bedrijven en instellingen die meewerken aan dit project:

Gemeente Dongeradeel

Provincje Fryslân

Bouwbedrijf Holwerda b.v.

Faber installatietechniek bv

Oranje Fonds

Prins Bernhard Cultuurfonds

Doarpswurk

Rabobank Noordoost Friesland

NAM

Glashandel Nicolai

Pyt van Dijk Schilderwerken

Bouwbedrijf van der Werff

Woning en Projectinrichting De Wouden